منوی ناهار

پیش دبستان و دبستان پسرانه غیر دولتی هوشمند بنیان

بدلیل تورم و افزایش قیمتها . ناهار از برنامه حذف گردید
عوامل موثربر انتخاب غذا

  • عوامل فرهنگی
  • عوامل روانی
  • عوامل اقتصادی و جغرافیای
  • نیاز به مواد غذایی

روشهای مختلف تنظیم برنامه غذایی

  • سیستم مبادله ای
  • تقسیم بندی کالری بین مواد مغذی انرژی زا
  • ئیدرت های کربن: ۵۵-۶۰%
  • پروتئین: ۱۲-۱۵%
  • چربی: کمتر از ۳۰%
  • هرم غذایی

گروه نان و غلات

  • شامل انواع نان، برنج، ماکارونی، گندم و جو است
  • مقدار توصیه شده: ۶-۱۱ واحد
  • واحد اندازه گیری :
    • نان : ۱ برش ۳۰ گرمی
    • برنج یا ماکرونی: ۲/۱ لیوان پخته
    • غلات پخته (سریال): ۴/۳ لیوان
    • کراکر (توک): ۳-۴ عدد

 گروه میوه جات

  • مقدار توصیه شده: ۲-۴ واحد
  • واحد اندازه گیری:
    • یک عدد میوه متوسط = ۱ لیوان
    • (۲/۱ لیوان میوه های ریز مثل انگور یا تمشک)
    • آب میوه = ۴/۳ لیوان
    • کمپوت= ۲/۱ لیوان
    • خشکبار= ۴/۱ لیوان

گروه سبزیجات

  • مقدار توصیه شده: ۳-۵ واحد
  • واحد اندازه گیری:
    • سبزیجات پخته یا خرد شده= ۲/۱ لیوان
    • آب سبزیجات (آب هویج)= ¾ لیوان
    • سبزیجات برگدار (کاهو) خام= ۱ لیوان

توصیه برای مصرف میوه و سبزیجات

اگر با میوه مشكل دارد، سبزی بیشتری استفاده کنید.

تا حد امكان از پخت زیاد سبزی خودداری شده و بیشتر به صورت خام یا بخارپز استفاده شود.

در برنامه غذایی کودک این مواد گنجانده شود.

گروه شیر و لبنیات

  • شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و بستنی
  • مقدار توصیه شده: ۲-۳ واحد
  • واحد اندازه گیری:
    • شیر ، ماست و کشک = ۱ لیوان
    • پنیر= ۴۵-۶۰ گرم
    • بستنی= ۲/۱ ۱ لیوان

گروه پروتئین ها

  • مقدار توصیه شده: ۲-۳ واحد = ۱۵۰ – ۲۱۰ گرم
  • واحد اندازه گیری:
    • گوشت قرمز، مرغ و ماهی: ۶۰-۹۰ گرم = ۱ واحد
    • ۱ عدد تخم مرغ = ۳۰ گرم گوشت
    • ۲/۱ لیوان حبوبات پخته = ۳۰ گرم گوشت
    • ۳/۱ لیوان انواع مغزها یا ۲ قاشق غذا خوری حلوا ارده یا کرم بادام خاکی = ۳۰ گرم گوشت

گروه چربی و قندها

  • شامل: انواع چربیها و قندهای ساده
  • مقدار توصیه شده: مشخص نمیباشد

اگر كودك شیرینی جات زیاد مصرف می‌كند

از دادن شیرینی و شكلات به عنوان جایزه خودداری شود.

خرید و تهیه غذاهای شیرین در منزل به حداقل رسانده شود.

از میوه به عنوان دسر استفاده شود.

توصیه های همراه با هرم غذایی

  • استفاده از غذا های متنوع در هر گروه غذایی
  • استفاده از مواد غذایی با حداقل مقدار شکر، چربی و کمتر از ۳۰۰ ملی گرم در روز کلسترول
  • فعالیت فیزیکی حداقل ۳۰ دقیقه در روز (۵ روز در هفته)

خصوصیات مثبت هرم

  1. هرم, مواد مغذی را با تصویر نشان می‌دهد كه با این كار مصرف كنندگان راحت تر می‌توانند آن را درك كنند.
  2. خواندن و یادآوری هرم تقریباً‌ ساده و آسان است.
  3. هر گروه غذایی و سهم‌های پیشنهادی برای مصرف آن‌ها، محدوده متنوعی را شامل می‌شود كه امكان انتخاب را به فرد می‌دهد.

خصوصیات منفی هرم

  1. قابلیت كاربرد آن برای الگوهای تغذیه‌ای خاص, مثل گیاه خواران، كاملاً روشن نیست.
  2. تفسیر دقیق غذاهای مخلوط مانند پیتزا در قالب هرم،‌ واضح نیست.
  3. با انتخاب ضعیف غذا از گروه‌های غذایی، برخورداری از یك رژیم غذایی مناسب، امكان پذیر نیست.

راهنمای غذایی آسیا (Asian Dietary Guideline)

  • محدودكردن مصرف چربی روزانه به زیر ۴۰ گرم یا حدود ۳۰% - ۲۰% كالری كل
  • محدود كردن تامین انرژی بیش از ۷۵% از غلات
  • كاهش مصرف قند و شیرینی روزانه
  • استفاده حداقل ۶-۴ ماهه نوازد از شیر مادر
  • خوردن صبحانه
  • نوشیدن روزانه شیر.

مراحل تنظیم برنامه غذایی با استفاده از هرم غذایی

  1. محاسبه کالری مورد نیاز
  2. برآورد مقدار مورد نیاز از هر گروه غذایی
  3. تائین مقدار مصرف از هر گروه غذایی در وعده های مختلف غذایی
  4. انتخاب از غذاهای مختلف در هر گروه غذایی
  5. تطبیق با مقدار محاسبه شده

منوی جديد برنامه غذايی

نوآموزان و دانش آموزان دبستان پسرانه غیر دولتی بنیان

 

روز هفتههفته اولهفته دومهفته سومهفته چهارم
شنبهاستامبولی با خیار شورعدس پلو با گوشت (جدا )ته چین مرغچلو خورش قیمه
یکشنبهالویه با سبزیجاتچلوجوجه کباباستامبولی با خیار شورکباب حسینی با مرغ
دوشنبهماکارونی با مخلفاتکلم پلو با خیار شورماکارونی با مخلفاتماکارونی با مخلفات
سه شنبهچلو خورش سبزیخوراک کوبیده با مخلفاتخورش سبزیچلو خورش سبزی
چهارشنبهته چین مرغچلو خورش قیمهپلو عدس با کشمشخوراک کباب